Weet je waarvoor je strijdt of waartegen je strijdt?
Wie zichzelf verlaat, zit vervolgens met zichzelf opgescheept
Zolang je bevrijd wilt zijn, ben je onvrij
Alleen in de leegte is de ware volheid te ervaren
Zo lang we in strijd zijn met wat we bestrijden, zal onze strijd weinig effectief zijn
Alleen wie zich niet aangevallen voelt, kan zich goed verdedigen
Echte wandelaars houden van stilstaan
Iets niet doen vraagt vaak meer inspanning dan niets doen
Autonomie is het vermogen om hulp te vragen
Ergens van af willen is de beste manier om er aan vast te blijven zitten
Hoe meer de verschillen mogen bestaan, hoe sterker de overeenkomsten zichtbaar worden
Za Zen meditatie
Mediteren is een beoefening van de stilte. Het is een oefening in het loslaten, in vertrouwen en in je openstellen. Naarmate je meer in je lichaam en geest kunt loslaten, kom je meer in je stilte en dichter bij jezelf. Ook kun je door meditatie beter met stress leren omgaan en je concentratievermogen gaat vooruit. Zowel individueel als in groepsverband zijn er mogelijkheden om de techniek van het zitten te leren beoefenen.
Met aandacht zitten Zazen-meditatie, letterlijk ‘zitten’ en ‘de stilte beoefenen’, betekent met aandacht zitten in de juiste houding, de juiste ademhaling en de juiste spanning. Door dit in stilte te oefenen ontstaat er geleidelijk innerlijke rust en stilte. Ter ondersteuning worden ontspannings- en concentratieoefeningen gegeven. Het resultaat van regelmatige za-zen beoefening is: meer basis, draagkracht, vitaliteit en authenticiteit.
Meditatie is loslaten Meditatie is een oefening. Zen-meditatie is alles loslaten, zonder in te storten (lichamelijk) en zonder in slaap te vallen (geestelijk). Alles loslaten en toch heel aanwezig zijn met je bewustzijn. Zen-meditatie is alles wat zich aan je bewustzijn aandient, loslaten. Dit is alles wat van buiten komt en je langer of korter zou kunnen bezighouden: zintuiglijke indrukken van buiten je lichaam (wat je hoort, ziet, ruikt), zintuiglijke indrukken van binnen je lichaam (pijn, kramp, jeuk, spanning) en onderwerpen van je geheugen, fantasie en denken (herinneringen, beelden, plichten, zorgen, oordelen, argumenten). Door elke indruk, meteen nadat hij zich heeft aangediend, los te laten, in plaats van ermee bezig te blijven en aan die indrukken in je bewustzijn te blijven vasthouden én er nog meer bij te maken, wordt het steeds rustiger en steeds ruimer in je bewustzijn.
De stilte: in contact met je diepere kern
Naarmate je meer hebt losgelaten – en blijft loslaten – kom je meer in je stilte. Het blijkt dan dat er vanuit je innerlijk ook nog andere indrukken in je bewustzijn komen. Je maakt dan – bewust kennis – met je diepere wezen, iets dat in je dagelijkse zijn niet tot je doordringt. Je kan er pas contact mee krijgen bij voldoende stilte. In contact komen met je diepere ik, met je diepere kern is een prachtige ervaring!