Je bent niet verantwoordelijk voor het verdriet en de boosheid van anderen
Als je van jezelf jezelf mag zijn, kan je ook een ander laten zijn, wie hij is
Het gaat er niet om hoe anderen over je denken, maar hoe je over jezelf denkt
Geluk zit niet in het veranderen van hoe je nu bent. Geluk zit in het ontspannen over hoe je nu bent
Alles wat je aandacht geeft groeit
De belangrijkste vraag, die je jezelf kunt stellen is; brengt dit meer helderheid of meer verwarring
Wanneer er geen uitweg is, dan is er altijd nog een weg er doorheen
Wie vrij is van doodsangst is vrij van levensangst
Liefhebben is jezelf herkennen in iemand anders
Lichaamswerk
Lichaamswerk geeft meer basis en vertrouwen Stevig leren staan, met beide benen op de grond en het serieus nemen van lichaamssignalen, geven je meer basis en vertrouwen. Dit kan door te luisteren naar je lijf en je lichamelijke signalen. Immers je lijf kan je veel vertellen over hoe het werkelijk met je is, omdat je lichaam niet kan liegen. In je lichaam sla je herinneringen en niet of indirect geuite gevoelens op. Niet- geuite gevoelens en vastgezette denkpatronen veroorzaken spanning in spieren. Als zo’n houding een gewoonte wordt kunnen er pijnlijke (chronische) blokkades ontstaan.
Luisteren naar of ontkennen van je signalen Luister je goed naar je lichaam, dan merk je veel op. Als een fijn afgestemd instrument reageert je lijf op emoties zoals schrik, spanning, angst of blijdschap, op vrolijke gedachten of een hoofd vol zorgen. Al deze signalen zijn er niet voor niets. Ze vertellen je iets over je ervaring van dit moment, over je grenzen en behoeften. Stijve schouders, hartkloppingen, een knoop in je maag. De meeste signalen merken we wel op, maar we reageren niet altijd adequaat. We wijzen vervelende gevoelens of gedachten af, met een oordeel of gedrag: “niet zeuren, doorgaan” of “het werk moet eerst af, doorgaan”. Soms ontkennen we signalen. Het gevolg is dat je doorgaat met werken, over je grenzen gaat, te lang anderen een plezier doet, te lang blijft gamen. Om het nare gevoel toch weg te krijgen wordt een vluchtweg gezocht, zoals te veel eten, nog meer werken, overdreven druk doen, afreageren op een ander, of slaapmedicatie innemen, etc.
Lichaamswerk en mindfulness Door te leren luisteren naar de signalen van je lijf, leer je dat je lijf niet alleen maar opdrachten hoeft uit te voeren, maar dat het signalen afgeeft, die je kunt voelen van binnen. Vermoeidheid, te weinig energie, boosheid;je kunt het allemaal lijfelijk voelen en er naar leren luisteren. Je hoeft er niet over te denken. Het voelen, het erkennen en er aandacht aan te geven is genoeg. Dat doe je door lichaamswerk en mindfulness. Als je door middel van je lichaam meer tot jezelf komt, zul je je meer op je gemak voelen en word je levendiger, expressiever en weerbaarder. Als je het teveel aan spanning los kunt laten, kan je energie vrijer gaan stromen. Dit kan je zelfvertrouwen doen toenemen en je helpen in situaties die spannend zijn.